- Home\
- Meest gestelde vragen over zwembaden
Meest gestelde vragen
Bij de aankoop van een zwembad, en nadien ook bij het onderhoud ervan, kan je heel wat vragen hebben over het zwembad zelf, het water of de filters. Daarom hebben wij voor jou de meest gestelde vragen hier verzameld en beantwoord. Je kan ze allemaal doorbladeren of je kan klikken op het onderwerp dat jou interesseert.
Eén van de meest gestelde vragen bij de aankoop van een zwembad is: welke filter heb ik nodig voor mijn zwembad? Een zandfilter is doorgaans duurder in aankoop dan een patroonfilter maar hij is wel krachtiger: zijn debiet blijft constant, ook als hij al een tijdje in gebruik is. Om het jou makkelijker te maken, verkopen we elk zwembad dat een filter nodig heeft samen met een aangepaste filter die voldoende krachtig is om jouw zwembad proper te kunnen houden.
Patroonfilter
Deze type filters hebben een ingebouwd patroon waar het water door stroomt. Het vuil wordt hierin tegengehouden. Het is raadzaam om dagelijks de filterpomp te laten draaien en regelmatig de patroonfilter te controleren. Indien het patroon vuil is, kan deze nog gereinigd worden met Filter Net.
Zandfilter
Bij dit type filters wordt het water gezuiverd door zand, filterglas of fiberclean. In tegenstelling tot de patroonfilter is het niet nodig het zand dagelijks te controleren. Het reinigen kan je doen door je filterpomp op de stand BACKWASH te plaatsen. Het zand wordt om de 2 à 3 jaar vervangen
Dat hangt af van hoe vaak het zwembad gebruikt wordt, de weersomstandigheden, de temperatuur ...
We raden u aan het filterpatroon regelmatig te vervangen. Spoel de filter bijvoorbeeld elke week af onder de kraan of met de tuinslang.
Om hygiënische redenen raden we u bovendien aan om de filter om de 3 à 4 weken te vervangen.
Dat betekent dat u 3 à 4 filters per seizoen nodig hebt.
Zodra de filter verzadigd is (geen enkel debiet bij terugkeer van het water van de pomp naar het zwembad):
- Haal eerst het filterpatroon uit de filter.
- Spoel zorgvuldig met een waterslang tussen de plooien om de afzettingen te verwijderen (insecten, blaadjes, ...). Je kan de filter ook 24 uur laten weken in een oplossing met 20 % FILTER-NET (1 l product voor 4 l water)
- Spoel het patroon zorgvuldig na het weken, zowel van binnen als van buiten.
- Je mag hem nu terugplaatsen. Schakel de filter uit als er iemand in het zwembad zit.
Normaal gezien voer je deze behandeling elke week uit, afhankelijk van het weer en hoe vaak je in het water gaat. Om hygiënische redenen raden we aan het filterpatroon te vervangen om de 3 à 4 weken.
Zodra de filter verzadigd is (geen enkel debiet bij terugkeer van het water van de pomp naar het zwembad):
Zet de pomp op BACKWASH. Dit is een omgekeerde stroming die ervoor zal zorgen dat het zand wordt ontstopt. Na 3 tot 5 minuten stop je de pomp en draai je de hendel gedurende één minuut op RINCE of SPOELEN. Stop de pomp opnieuw en zet de hendel op FILTER.
Deze terugspoeling vergt weinig werk en hoef je minder vaak te doen dan bij een patroonfilter. Toch moet het regelmatig gebeuren (bijvoorbeeld elke maand: afhankelijk van de inhoud van je zwembad en de filtratiecapaciteit van je pomp).
In tegenstelling tot patroonfilters, waarvan je de patronen om de 2 à 3 weken moet vervangen, hoef je het zand slechts om de 2 à 3 jaar te vervangen!
Algen zijn eencellige organismen die hun eigen voeding produceren (fotosynthese) en die zich vermeerderen wanneer de omstandigheden op het vlak van temperatuur, voeding en water ideaal zijn. Ze maken het water groen en viskeus, en dus minder leuk om in te zwemmen. Ze zijn onschadelijk voor het zwembad zelf, maar kunnen wel de filter beschadigen als die niet regelmatig afgespoeld en vervangen wordt.
Het is belangrijk dat je het volume of de inhoud van je zwembad kent zodat je weet hoeveel je een product moet verdunnen. Je mag het volume van je zwembad immers niet overschatten. Te veel product kan schadelijk zijn voor jou, je zwembad en/of het milieu. Je vindt de exacte inhoud van je zwembad op de artikelpagina. Is jouw zwembad niet langer beschikbaar op onze website? Geen paniek: met een eenvoudige berekening kan je het volume van je zwembad bepalen.
- Vierkant of rechthoekig zwembad: breedte x lengte x gemiddelde diepte
- Ovaal zwembad: breedte x lengte x gemiddelde diepte x 0,89
- Rond zwembad: diameter x diameter x gemiddelde diepte x 0,78
U kunt algen en andere bacteriën voorkomen door het water goed te onderhouden met chloor en door de zuurtegraad (pH) op peil te houden. Als het chloorgehalte 2,0 ppm en de pH-waarde 7,4 ppm bedraagt, kunnen algen niet overleven in het water.
Met deze testkit kunt u de waarden meten.
Chloor wordt afgebroken door de uv-stralen. Dat betekent dat u regelmatig chloor aan het water moet toevoegen. Het chloorgehalte moet altijd tussen 1,0 en 3,0 liggen. De ideale waarde is 2,0. Met behulp van snelwerkende chloor en chloortabletten kunt u deze waarde verhogen.
De pH-waarde staat voor de zuurtegraad van het water en moet ook op peil gehouden worden, zodat de chloor optimaal zijn werk kan doen. De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. De ideale pH-waarde is 7,4. Wanneer de pH te hoog of te laag is, moet u pH Maxi of pH Mini toevoegen.
Het is sterk afgeraden regenwater te gebruiken om je zwembad te vullen. Regenwater is vervuild en kan snel van uitzicht veranderen of troebel worden. Het bevat bovendien minerale zouten en micro-organismen, waardoor algen kunnen ontstaan. De pH van regenwater ligt tussen 5 en 6. De ideale pH-waarde voor een zwembad is ongeveer 7,2 tot 7,6. Je zou misschien kunnen denken dat het gebruik van regenwater zuiniger is dan het gebruik van stromend water, maar dat is niet zo! In werkelijkheid zal je meer inspanningen moeten doen en meer chemicaliën moeten gebruiken om je zwembadwater schoon en helder te houden!
Als je toch regenwater wilt gebruiken, is het raadzaam de volgende verhouding niet te overschrijden: 1/3 regenwater op 2/3 stromend water.
Heeft het water in je zwembad een oranje of bruine kleur, dan ligt dit aan de aanwezigheid van ijzer. Breng de pH op 7,6 en doe een schokbehandeling met Flocking (10 tot 15 ml per m3). Laat het product 1 uur circuleren en filter vervolgens gedurende 11 uren. Stop het filteren tijdens de nacht. De volgende ochtend, kan je het bezinksel op de bodem opzuigen met een bodemreiniger. Pas indien nodig het waterpeil aan.
Dat kan twee oorzaken hebben:
- De pH-waarde schommelt niet tussen 7,2 en 7,6. Controleer de pH-waarde en corrigeer ze indien nodig met pH Mini of pH Maxi.
- Er zit te veel chloor in het water. Controleer dit met de testkit. Als het chloorgehalte lager of gelijk aan 0,5 ppm is, gaat u verder met een schokbehandeling met snelwerkende chloor om het chloorgehalte te verhogen. Laat het water daarna 1 uur circuleren en filter het vervolgens. Na 3 en maximaal 4 uur meet u het chloorgehalte opnieuw. Als het chloorgehalte te hoog is (meer dan 1,2 ppm), kunt u het enkel verlagen door een deel van het water te laten wegvloeien en vers water in het zwembad te gieten.
Met pH Mini of pH Maxi mag dit normaliter geen problemen geven. Maar omdat er zo veel producten in het water zitten, is het mogelijk dat u mettertijd meer product moet gaan gebruiken.
U zou kunnen zeggen dat het water dan 'op' is. De eenvoudigste en goedkoopste manier om dit probleem op te lossen is 1/3 van het water laten wegvloeien en vervangen door vers water.
Daar kunnen twee verklaringen voor zijn:
- Er zit lucht in het water. Dat lost u op door het filtersysteem uit te schakelen.
- Vlokkenmiddel: minuscule deeltjes die niet uit het water gefilterd kunnen worden. Om dit probleem op te lossen, controleert u de pH-waarde en het chloorgehalte en corrigeert u beide waarden indien nodig. Vervolg met een behandeling met een vlokkenmiddel. Laat het product een nacht inwerken en maak de bodem de volgende ochtend schoon met een bezem en een zwembadstofzuiger. De filter moet op stand 'afvoer' staan.
- Controleer eerst of de pH-waarde nog tussen 7,2 en 7,6 schommelt, en corrigeer indien nodig met behulp van pH Mini of pH Maxi. Ga daarna verder met een schokbehandeling met chloor (10 g/m3). Het water wordt terug blauw, maar blijft wel troebel door de kleine onzuiverheden die nog in het water zitten. Om die te verwijderen, giet u REALCO COA-R/L 1L VLOEIBAAR FLOCULENT ZUIVERING (10 ml/m3) in het zwembad en laat u het water een uurtje circuleren. Filter het water vervolgens gedurende 11 uur.
- Schakel de filter 's avonds uit en verwijder de aanslag aan de wanden en op de bodem van het zwembad met een bezem. Zet de filter de volgende ochtend op de stand 'afvoer' (waste) en verwijder de restanten op de bodem met behulp van een zwembadstofzuiger. Binnen 48 uur is het water terug kristalhelder. Voeg uit voorzorg ook O Net toe.
In principe hoeft u het water gedurende het hele seizoen niet te verversen, op voorwaarde dat het water goed gefilterd wordt en u de pH-waarde (tussen 7,2 en 7,6 ppm) en het chloorgehalte (tussen 2,5 en 3,5 ppm) op peil houdt. Deze waarden moeten elke dag gemeten worden afhankelijk van hoe vaak het zwembad gebruikt wordt en hoeveel mensen er in zwemmen. Ook moet u regelmatig een beetje water toevoegen, omdat het water mettertijd verdampt of weggespat wordt.
Opblaasbare zwembaden met eenzelfde diameter zijn niet altijd even hoog én vaak verschilt het aantal accessoires dat erbij geleverd wordt (afdekzeil, ladder…). En dat verschil merk je uiteraard in de prijs!
Je hoort wel vaker dat chloor je gezondheid kan schaden. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van chloor in overdekte en slecht verluchte zwembaden het risico op astma en allergieën kan vergroten. Dit is uiteraard NIET het geval bij openluchtzwembaden. Zorg wel dat je altijd de correcte hoeveelheden gebruikt. Ben je gevoelig voor chloor? In dat geval raden we je aan om een chloorgenerator te gebruiken. Zo'n toestel reinigt het water van je zwembad met een systeem op basis van elektrolyse van zout. Daardoor is het chloorgehalte van je water altijd stabiel, anders dan wanneer je snelle chloor of chloortabletten gebruikt waardoor de hoeveelheid chloor in het begin heel hoog kan zijn. Sluit een chloorgenerator aan achter de pomp van je zwembad en iedereen kan van een frisse duik genieten.